MŰHELY
Az itt bemutatott anyagok, szerszámok nem eladók!Barkácsolók szerszámai

A lakásban, kisebb munkákhoz használatos, alapvető szerszámok, segédanyagok.

Kalapács
Lapos és Philips (csillag), csavarhúzó
6, 20 mm széles véső
Harapó fogó, kombinált fogó
Pászitó fürész
16, 30, 50, és 6x60 mm. hosszú csavarok
Akkumulátoros fúrógép
Ütvefúrógép (600 W-os)
8, 10-es vidia. 4, 6, 10-es fém fúró. Vagy készlet.
Dekopirfürész (kereszt alakú fürészlap befogású! )
A lakás falaitol függöen : szárnyas tipli (gipszkarton falhoz), normál müanyag tipli, fa tipli
Állithatós szögmérö
60-as, 120-as csiszolóvászon, vagy csiszolószivacs
Faékek különböző méretüek
Kb. 10 cm. hosszú, gyalult, sima, cserépléc darab
Pillanatragasztó, ragasztó rúd
Pillanatszoritó
Körkivágó különbözö átméröjü lyuk fúrásához
Ha beszerezzük a fenti szerszámokat, anyagokat, hozzáfoghatunk pl.: kép felfúrásához, kábelek szekrényen keresztüli elvezetéséhez, bútorokon sérült élfólia cseréjéhez, bútorajtók beállitásához, polcok, polctartók áthelyezéséhez .... és még hasonló, a hétköznapokban, használat során elöforduló munkákhoz.

Ugrás az oldal elejére
Megfelelő ragasztó
Faragasztó (normál, expressz vagy vizálló)
Megkülönböztetünk kemény és "lágy" kötésű ragasztókat az otthoni felhasználásban. A kemény kötésü ragasztóval, mozgatást nem igénylő tárgyakat ragasztunk pl. képkereteket, dísztárgyakat,...
A "lágy" kötésű ragasztókat, (amelyek adnak egyfajta "rugalmasságot" a két anyag közt), használati tárgyaknál, mozgatást igénylő bútordaraboknál alkalmazzuk pl. székeknél, fiókoknál,...
Elterjedtebb, ismertebb ragasztó. Kötése enyhén rugalmas
Kültérre, nedvességnek kitett anyagoknál, -vizálló- tipust válasszunk.

Ugrás az oldal elejére
Ha letöredezik az élfólia a bútor éléről

A töredezett, rossz élfóliát, általános, háztartási vasalóval, magas höfokon felmelegitjük, és könnyedén levehetjük.


Az új fóliát, megfelelöen az anyagra helyezzük, két szélén lelóg kb. 1-1 mm., a végeken pedig (képen látható) kb. 1cm hagyunk.
Szintén forró vasalóval rámelegitjük. Az élfólia alatt lévö ragasztó réteg, az anyagra olvadva, fixen tartja a fóliát.
(Vigyázzunk, ne égjen meg az élfólia felülete!)


A míg meleg fóliát, egy sima, egyenes felületü tárggyal, rányomva simitjuk, míg ki nem hül. (ügyeljünk, az élfólia felülete ne karcolodjon meg!)


A kb. 1 cm-t hagyott fólia részt, késsel, vésővel óvatosan síkba levágjuk.


A két szélén lévö kb. 1mm túl lógó foliát szintén sikba vágjuk.


Igy keletkezett éles, sorjás éleket, finom csiszolovászonnal, csiszolószivaccsal óvatosan "csiszoljuk" meg, mig ujjal ellenőrizve, biztonságos nem lesz.

Ugrás az oldal elejére
Ha "leszállt", lóg a bútorajtó

Leggyakrabban elöforduló hiba jelenség, a lógó, leszállt bútorajtó. Néha még egymásba is ütköznek (ha egybenyilló, vagy másik ajtó is van mellette) és ha nem tartanák egymást, le is szakadna.
Ráadásul szakember nem szivesen megy ki ilyen, szerinte "apró-cseprő" javitás miatt.
Ma már a kivetőpántokat könnyedén, hatékonyan lehet beállítani egy megfeleő csavarhúzóval.


Mivel az ajtó felső része előre bukik, ezért a felső pánt állitó csavarját balra, kifelé csavarjuk. Igy az ajtót közelebb huzzuk a szekrény oldalához, ezáltal, távolodik az esetleges másik ajtótól.
Ezután beteszük az ajtót, megnézzük mennyire javult a helyzet.


Ha szükséges, az alsó pánt állító csarját jobbra, befelé tekerjük. Igy eltoljuk az ajtólapot a szekrény oldaltól.


Biztonságból, a kivetöpánt leszorító csavarját is ellenőrizzük ha szükséges, meghúzzuk.


Addig állítunk és ellenörizzük, mig a két ajtólap közt (ha másik ajtó is van mellette) párhuzamos, a nekünk megfelelő szélességű rés nem lesz. Ha 1 ajtós a szekrény, akkor a szekrény oldalához párhuzamosan állitjuk be az ajtót.

Ugrás az oldal elejére
Ha kiszakadt a kivetőpánt a bútorajtóból

1. A kivetőpánt csavarja kiszakadt
2. Megtisztítjuk a kieső daraboktól
3. 6-os, 8-as vagy 10 mm. tipli hely kifúrása
4. Tipli beragasztása, síkba vágása
5. Hagyjuk, hogy megkössön a ragasztó
6. Visszatesszük a kivetőpántot


Ugrás az oldal elejére
Műanyag tipli vagy fatipli?

Általában müanyag tiplit használunk pl. barkács boltokban a legkülönfélébbek kaphatók.
Gondolnánk, (mint ahogy az eladók is próbálják "sugallni") minél különlegesebb alakúak, mintázatúak, annál megbizhatóbbak és könnyebb velük dolgozni. De mind ez csak használat után derül ki, hogy bevált e az a tipus annál a falnál vagy sem. Sok probálgatásra nincs lehetőség, mert elég érzékenyek a müanyag tiplik és a teherbirás rovására megy a be és ki vétel.
A müanyag tipli, csak tömör téglában, megfelelö sürüségü betonfalban, panelban állja meg a helyét, de csak akkor, ha milliméter pontos átmérőjű és mélységű lukat furunk számára. Tehát ne lötyögjön, mert idö elött megforog, és ne szorúljon behelyezés közben félig megakadva, mert ütni nem lehet viszont a csavar pont úgy és pont akkor feszitse szét a tiplit, amikor kell. Müanyag tiplinél a csavar méretét, vastagságát is figyelembe kell venni. Más méretü tipli kell egy vékonyabb, rövidebb csavarhoz, és megint más, egy pár milliméterrel vastagabb, hosszabb csavarhoz. Ezért, a falba fúrásnál a luk méretét is hozzá kell igazitanunk a tiplihez. 6, 8, vagy 10-es fúrókat használva. Igen.... ez kissé szöszölős munka.
A falba, csavarozásra szánt fa tiplit nem árulják hivatalosan üzletben. Vagy saját kezüleg kell vágni egy pl. 10x10 mm. vastagságú tiplit a 10mm-es luk számára, vagy szakembert kérünk hogy készitsen párat. (szerintem sokan, ugy mint én is, dijmentesen teszik ezt meg.)
A fa tiplit használhatjuk lukacsos és tömör téglába, különbözö beton, panel falba. Beütés után stabilan, biztosan tart.Egyaránt becsavarhatunk ugyan abba a fa tiplibe kisebb, vékonyabb csavart és vastagabb, hosszabbat.
(És még a nedves fal is csak elönyére válik, ugyanis a fa köztudott tulajdonsága, hogy nedvesség hatására megdagad)

Ugrás az oldal elejére
Laprakész otthon szerelhető, vagy előre összeszerelt bútorokat vegyünk?

Lapraszerelt (félkész) bútorok.

Az ilyen bútorokat, vagyis bútor elemeket könnyű felismerni: kisebb dobozokban vannak. (Nem, nem felfújhatóak!)
Egyetlen nagy elönyük, hogy Olcsó. Legalább is keveset kell fizetni értük a pénztárnál. Aztán hogy hogy lesz belölük az, amiért megvettük,...
Két igen gyenge pontjuk van a laprakész bútoroknak: a vékony anyag és a két darabból álló hátfal. Mindkettő a könnyebb szállíthatóságot szolgálja.
Mielött lapszerelt bútorokat vennénk, vegyük figyelembe a következőket, amik elsősorban nagyobb szekrényekre vonatkoznak:
Olyan helyre tervezzük, ahol legalább egy szoba oldalfala érintkezini fog a bútor oldalával. A parkettaszegélyt (ha akadályoz) ajánlatos felszedni a szekrény mélységéig, hogy teljesen feküdjön a falra. Aki megteheti, cserélje le a két darabból álló hátlapot, 1 nagyra. A hozzáadott imbuszkulcsot, a bútor összeszerelés után ne dobjuk ki, mert idöközönként utánna kell húzni a csavarokat, hogy mindig stabilan álljon a bútor.
Vásárlás elött érdeklödjünk a garanciáról és hogy milyen hibákra is vonatkozik.!


Előre, fixen összeszerelt bútorok pl.asztalostól

Eme bútorok látványa már megnyugtatóbb, egyből látjuk mit vettünk. Szállításnál max. csak a polcok és az ajtók nincsennek rajta de maga a váz stabilan egyben van.
Azonban ebben az esetben is át kell gondolnunk pár dolgot.: Ha asztalosnál rendeljük meg, vagy ő szállítja házhoz, vagy mi hozzuk el a megfelelő járművel...melyik a gazdaságosabb...
Figyelembe kell venni a bútor méreteit. Épületen belül, vajon mindenhól elfér-e a cél helységig...?
Összeállítás után, használatra készen... Itt nincs szükség oldalfal támaszra önmagában is megáll, a nagyobb bútor is. Vastagabb anyag, egyben a szekrény hátlapja, tipli csavar ragasztás... a stabilitás érződik.


Ugrás az oldal elejére
Egyéb tanácsok, ötletekHa nem szeretnénk hézagot a szekrény és a hátsó fal közt, (mivel a parkettaszegélytöl nem lehet hátrébb tolni) egyszerüen, kis kézifürésszel is levághatunk egy kis darabot a szekrény hátso sarkaibol. Elötte lemérjük a szegély magasságát és mélységét, majd rámérjük a szekrény oldalára, hogy csak annyit vágunk le belöle, hogy a falig tudjuk tolni a bútort.A konyhacsempe felrakott magassága, szekrény felöli részén, ha egyébként nincs különösebb mérethez kötve, a talajtól 140-150 cm magasság az ideális, a felsö, akasztós szekrény rátételéhez. Igy a szekrény sulyát, nagyobb részben a csempe tartja. Fontos, hogy a csempe teteje és fal közt, ne holkeres, homoritott, hanem sarkos legyen hogy biztosan üljön rajta a szekrény.

Ugrás az oldal elejére
Bútor elemei

Közézáródó bútorajtó és kivetőpántja


Ráütödő bútorajtó és kivetőpántja


Szokli vagy lábazat


Ugrás az oldal elejére